SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

Svetsko prvenstvo za odbojkašice 2022. godine počinje za manje od pet dana i jedno je od najvećih sportskih događaja ove godine!

Svetsko prvenstvo za odbojkašice biće održano od 23. septembra do 15. oktobra 2022. godine. Takmičenje će biti održano u Holandiji i Poljskoj koje su izabrane kao dvostruki domaćini za ovaj događaj. Na svetsko prvenstvo su se automatski kvalifikovali zemlje domaćini Holandija i Poljska, ali i aktuelni svetski šampion Srbija. Odbojkašice Srbije koje se nalaze u grupi C prvu utakmicu u grupnoj fazi takmičenja igraju protiv Kanade u nedelju, 25. septembra. Sa nestrpljenjem iščekujemo početak ove utakmice, utakmice između odbojkašica Srbije i Kanade, sa željom da vidimo da li će odbojkašice Srbije potvrditi titulu šampiona.

Izdvojićemo nekoliko detalja o Holandiji i Poljskoj, a vezanih za odbojku.

Holandija ima bogatu tradiciju u odbojci i često je prisutna na međunarodnim takmičenjima. Njihove muške i ženske reprezentacije su postigle zapažene uspehe na različitim nivoima.

Nekoliko ključnih momenata u istoriji holandske odbojke uključuju:

 1. Ženska reprezentacija: Holandske žene su imale značajne uspehe u odbojci. Postale su šampionke Evrope 1995. godine. Takođe su se plasirale na Olimpijske igre i učestvovale na Svetskim prvenstvima.
 2. Muška reprezentacija: Holandski muški tim je takođe imao svojih uspeha. Učestvovali su na Olimpijskim igrama, Svetskim prvenstvima i Evropskim prvenstvima.
 3. Klupska odbojka: Oni imaju profesionalnu ligu za mušku i žensku odbojku. Klubovi iz Holandije redovno učestvuju u evropskim takmičenjima poput Lige šampiona.
 4. Razvoj mladih talenata: Treba napomenuti dobro razvijen sistem za razvoj mladih odbojkaša. Postoje mnoge omladinske i juniorske lige i turniri koji pomažu u identifikaciji i razvoju talentovanih igrača.
 5. Odbojka na pesku: Pored dvoranske odbojke, Holandija takođe ima jaku tradiciju u odbojci na pesku. Holandski parovi su postizali uspehe na međunarodnim turnirima u ovoj disciplini.

Ukratko, Holandija je zemlja koja pridaje važnost odbojci i ima dobro organizovan sistem za razvoj i promociju sporta, kako na reprezentativnom, tako i na klupskom nivou.


Poljska je jedna od najuspešnijih zemalja u svetu odbojke, kako na muškom, tako i na ženskom nivou. Evo nekoliko ključnih tačaka o uspesima Poljske u odbojci:

Muška reprezentacija: Muška reprezentacija osvojila je zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine i ponovila uspeh na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Svetska prvenstva: Više puta su osvajali Svetska prvenstva u odbojci. Postali su svetski prvaci u različitim periodima, uključujući 1974, 2014. i 2018. godinu.

Evropska prvenstva: Poljska je takođe bila uspešna na evropskim takmičenjima, osvajajući nekoliko zlatnih i srebrnih medalja.

Klupska odbojka: Klupska ima jaku profesionalnu ligu za mušku odbojku. Klubovi poput PGE Skra Bełchatów, Asseco Resovia Rzeszów i drugi, su redovno prisutni u evropskim takmičenjima.

Ženska reprezentacija: Ženska reprezentacija je takođe ostvarila značajne uspehe na međunarodnim takmičenjima, uključujući plasmane na Olimpijske igre i Svetska prvenstva.

Evropska prvenstva: Poljakinje su osvajale medalje na Evropskim prvenstvima, pokazujući kvalitet u evropskom odbojkaškom takmičenju.

Osim toga, Poljska ima bogatu tradiciju u klubskoj odbojci i često je domaćin velikih međunarodnih takmičenja. Odbojka ima visok stepen popularnosti u ovoj zemlji, a poljski odbojkaši i odbojkašice su često među najpoznatijim sportistima u zemlji.


Ovo je spisak grupa i reprezentacija na Svetskom prvenstvu za odbojkašice 2022. godine:

GRUPA A

 1. Holandija
 2. Italija
 3. Portoriko
 4. Belgija
 5. Kenija
 6. Kamerun

GRUPA B

 1. Turska
 2. Hrvatska
 3. Poljska
 4. Dominikanska Republika
 5. Tajland
 6. Južna Koreja

GRUPA C

 1. Bugarska
 2. Srbija
 3. Nemačka
 4. SAD
 5. Kanada
 6. Kazahstan

GRUPA D

 1. Češka
 2. Japan
 3. Kina
 4. Brazil
 5. Argentina
 6. Kolumbija

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

sr_RSSerbian