ŠPANIJA JE OSVOJILA ZLATO NA EUROBASKETU

ZLATNI ŠPANCI NA EUROBASKETU

Zlatni Španci osvojili su Eurobasket 2022. godine u čijem finalu su od samog starta održavali prednost u rezultatu da bi na kraju zasigurno postali šampioni starog kontinenta!

Dobrodošli u Berlin, grad u kome se održava finale Eurobasketa 2022. godine! U finalu Evropskog prvenstva u košarci 2022. godine sastale su se reprezentacije Španije i Francuske. Pobedu je odnela reprezentacija Španije koja je tokom celog meča ubedljivo vodila sa 5-10 poena prednosti. Francuzi su imali nekoliko trenutaka kad su bili blizu do izjednačenja. Ovo je četvrto zlato za reprezentaciju Španije, a njihov najefikasniji igrač je Huančo Ernangomez sa postignutih 27 poena koje je prvi košarkaš od 1995. godine koji je u finalu postigao više od 5 trojki. On je poznat po svojoj energetskoj igri, sposobnosti za skakanje i sposobnosti da igra na više pozicija na terenu.

Kod Francuza je najefikasniji bio Evan Furnije sa postignutih 23 poena. Furnije je poznat po svojim veštinama šutiranja, sposobnosti da postigne poene iz gotovo svake pozicije. Ovaj talentovani košarkaš aktivno je igrao u NBA ligi za različite timove tokom svoje karijere. Igrao je za timove kao što su Denver Nagets, Orlando, Boston Seltiksi i druge. Takođe je bio važan član francuske košarkaške reprezentacije i igrao je na mnogim međunarodnim takmičenjima. Evan Furnije je poznat po svojoj sposobnosti da postiže poene i pruža doprinos timovima na obe strane terena.

Španiji je ovo 14. medalja na Evropskim prvenstvima i to četvrta zlatna. Pored toga imaju šest srebrenih i četiri bronzane medalje. Sa druge strane, za Francusku je ovo treće srebro, a pored toga imaju zlato iz 2013. godine i šest bronzanih medalja.

Rezultat na kraju meča je 88:76.

Večerašnje finale sudio je bosanskohercegovački arbitar Ademir Zurapović, a pomagali su mu Boris Krejić iz Slovenije i Martins Kozlovskis iz Latvije.


The winners of the gold, silver and bronze medals at the European Basketball Championship 2022 are the national teams:

  1. Spain
  2. France
  3. Germany

en_GBEnglish